​Kan yoghurt cardiometabool risico bij kinderen verminderen?

Samenvatting
​Er lijkt een verband te bestaan tussen de consumptie van yoghurt en een verminderd risico op obesitas en insulineresistentie bij kinderen en adolescenten. Yoghurt kan dus op jonge leeftijd al een rol spelen in de preventie van cardiometabole aandoeningen. Dat verklaarde professor André Marette (Université Laval, Quebec) op het YINI-symposium ‘How yoghurt could improve health in children’ (De gezondheidsbevorderende effecten van yoghurt bij kinderen) tijdens de vierde International Conference on Nutrition & Growth (Amsterdam, 2-4 maart 2017).

Zuivel en yoghurt geassocieerd met verminderd risico op obesitas tijdens de kindertijd

Cardiometabole aandoeningen hangen deels samen met onze voeding. Deze ziekten kunnen echter worden voorkomen door een betere levensstijl. Zuivelproducten en yoghurt in het bijzonder verminderen wellicht het risico op bepaalde voedingsgerelateerde aandoeningen. In hun onlangs gepubliceerde literatuurstudie en meta-analyse tonen Lu et al. aan dat de consumptie van zuivelproducten het risico op obesitas tijdens de kindertijd met 38% vermindert. Elke extra portie zuivel per dag zou het risico op overgewicht en obesitas bij kinderen bovendien verlagen met 13%.

Yoghurtconsumptie speelt rol in preventie van metabole aandoeningen

Uit het Amerikaanse cohortonderzoek NHANES 2005-2008 bij kinderen tussen acht en achttien jaar blijkt dat de regelmatige consumptie van yoghurt (meer dan één keer per week) leidt tot belangrijke verschillen met betrekking tot de BMI en adipositas. De tailleomvang geldt daarbij als indicator.

Tal van studies wijzen erop dat yoghurtconsumptie bij volwassenen geassocieerd is met een verminderd risico op diabetes. Marette geeft aan dat er minder onderzoeken bij kinderen zijn uitgevoerd, maar dat die wel dezelfde resultaten opleveren. Kinderen en adolescenten tussen twee en achttien jaar die vaak yoghurt eten, hebben betere nuchtere bloedsuikerwaarden en een lagere insulineresistentie. Daarop wijzen een lagere HOMA-IR-waarde (Homeostatic Model Assessment of Insulin Resistance) en een hogere QUICKI-waarde (Quantitative Insulin Sensitivity Check Index).

Conclusie

  • Die gegevens suggereren dat yoghurtconsumptie bij kinderen en adolescenten geassocieerd is met een gezond gewicht en normale insulinewaarden.