​Is yoghurt het ideale tussendoortje voor kinderen?

Samenvatting
​De International Conference on Nutrition & Growth is een van de voornaamste evenementen over kindervoeding. De afgelopen editie vormde voor YINI de gelegenheid om de huidige problemen te bespreken met betrekking tot de voedingsgewoonten van kinderen, en aan te tonen dat de regelmatige consumptie van yoghurt bevorderlijk kan zijn voor hun gezondheid.

Het symposium onder leiding van Sharon Donovan (University of Illinois, VS) en Olivier Goulet (Hôpital Necker-Enfants Malades, Frankrijk) bracht het debat op gang rond presentaties van professor Luis Moreno (Universidad de Zaragoza, Spanje), professor André Marette (Université Laval, Canada), dr. Vicky Drapeau (Université Laval, Canada) en dr. Julie Mennella (Monell Chemical Senses Center, VS). Wat zijn de belangrijkste conclusies?

Wat geldt voor volwassenen, geldt ook voor kinderen

De laatste jaren is herhaaldelijk wetenschappelijk bewezen dat de consumptie van yoghurt bij volwassenen misschien wel de sleutel is tot een gezonde voeding en levensstijl. Tot nu toe is nog niet aangetoond of dat ook geldt voor kinderen, maar sommige studies wijzen volgens professor Luis Moreno wel in die richting. De resultaten van twee cohortonderzoeken bij kinderen tussen twee en achttien jaar benadrukken dat de consumptie van yoghurt de inname van essentiële voedingsstoffen bevordert en beter helpt te voorzien in de voedingsbehoeften. In recente onderzoeksprojecten (HELENA en IDEFICS) wordt yoghurtconsumptie ook geassocieerd met meer lichaamsbeweging en minder zittende activiteiten (in het bijzonder langdurig naar een scherm kijken). Die effecten werden niet vastgesteld voor de consumptie van andere zuivelproducten en lijken de waarnemingen bij volwassenen dus te bevestigen.

Yoghurt, obesitas en misschien ook diabetes

Steeds meer volwassenen en kinderen kampen met overgewicht en obesitas. Het aantal kinderen met obesitas is op vijftien jaar tijd nagenoeg verdubbeld. Liggen zuivelproducten deels aan de oorzaak daarvan? Integendeel! Onderzoeken beklemtonen net de gezondheidsbevorderende effecten van zuivelproducten, zo merkt professor André Marette op. Yoghurtconsumptie bij kinderen is geassocieerd met een lagere BMI, een kleinere tailleomvang en minder lichaamsvet. Hoewel uitvoerig is aangetoond dat yoghurt bij volwassenen en ouderen diabetes type 2 helpt te voorkomen, zijn er nog onvoldoende gegevens beschikbaar voor kinderen. Toch ondersteunen een aantal indicatoren die theorie: regelmatig yoghurt eten leidt tot betere bloedsuikerwaarden en een hogere insulinegevoeligheid, en vermindert dus het risico op insulineresistentie. Volgens professor Marette is yoghurt daarom een ideale snack voor kinderen.

Kan yoghurt helpen obesitas bij kinderen tegen te gaan?

Naast primaire preventie zou yoghurt ook de secundaire preventie van obesitas kunnen bevorderen. Dat onderzoekt dr. Vicky Drapeau momenteel in het kader van haar YINI-researchbeurs. De definitieve resultaten van de studie worden later in 2017 verwacht, maar dr. Drapeau heeft al enkele voorlopige bevindingen onthuld in een sneakpreview. De conclusies tonen aan dat yoghurtconsumptie geassocieerd is met een beter metabool profiel bij kinderen en adolescenten, en dat dit beschermende effect nog uitgesprokener is wanneer erfelijke factoren een rol spelen. De resultaten moeten nog worden bevestigd, maar ze wijzen erop dat yoghurt mogelijk kan helpen obesitas tegen te gaan.

Waarom zijn kinderen niet zo dol op bittere smaken, maar geven ze de voorkeur aan zoet en zuur?

Kinderen houden van zoet (en verrassend genoeg ook van zuur) en hebben een afkeer van bittere smaken. Dat heeft alles te maken met biologische basisbehoeften, beweert dr. Julie Mennella. Kinderen hebben een aangeboren voorkeur voor zoet en verkiezen zoetere smaken dan volwassenen. Die voorliefde voor suiker neemt echter af aan het einde van de adolescentie. Hoewel minder onderzoek is verricht naar zure smaken, lopen de vaststellingen parallel: kinderen reageren al vanaf de geboorte positief op zure smaken, en zijn er meer tuk op dan volwassenen. Dr. Mennella geeft aan dat die voorkeuren een loopje met ons kunnen nemen in onze huidige voedingsomgeving en kunnen leiden tot een overmatige consumptie van suiker. Daarom is smaakeducatie zo belangrijk. Kinderen moeten al vanaf hele jonge leeftijd vertrouwd raken met producten die arm zijn aan calorieën en rijk aan voedingsstoffen, zoals yoghurt.