Wereld Melkdag: zoom op de consumptie van melkproducten in België

Samenvatting
Elk jaar sinds 2001 worden op 1 Juni melkproducten speciaal gewaardeerd door de FAO (de Voedsel- en Agricultuurorganisatie van de Verenigde Naties), tijdens de Wereld Melkdag. Volgens de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 is de consumptie van zuivelproducten in België, nochtans aangemoedigd door de nationale voedingsaanbevelingen, beperkt.

Melkproducten passen binnen een gezonde en gediversifieerde voeding

Melk en melkproducten worden genoemd als éen van de te verkiezen voedingsmiddelengroepen en worden als 6de prioriteit geclassificeerd door de Belgische voedselaanbevelingen. Deze pleiten voor een toereikende en regelmatige consumptie van melk en/of zuivelproducten: tussen 250 en 500ml/dag voor een volwassene, wat neerkomt op 2 à 3 dagelijkse porties[1].

De uitkomst van de voedselconsumptiepeiling 2014-2015 wijst erop dat de meerderheid van de Belgische bevolking (98%) niet de aanbevolen hoeveelheid melkproducten bereikt, met een  nationale gebruikelijke consumptie van gemiddeld 147g per dag[2]. Volgens dezelfde informatiebron blijkt deze hoeveelheid af te nemen met het ouder worden.

Melkproducten bevatten veel micro- en macronutriënten die van belang zijn voor de gezondheid, en de voedingsbehoeften bij kinderen en volwassene helpen dekken. Ze zijn een uitstekende bron van calcium, waarnaast ze ook eiwitten met een hoge voedingswaarde, vitaminen (D, B2, B12,…) en andere mineralen al naargelang het type product bieden[3].

 

Melkproducten als onderdeel van een duurzame voeding

Voor de FAO is een duurzaam voedingspatroon een voedingspatroon met een lage impact op het milieu, die bijdraagt tot voedselzekerheid en voedselveiligheid en een goede gezondheid garandeert voor huidige en toekomstige generaties. Melkproducten passen binnen een duurzaam eetpatroon omdat ze een goede hoeveelheid kwalitatieve nutriënten bieden, met minder gevolgen voor het milieu dan rundvlees of ander verwerkt vlees.

 

Over het algemeen cultureel aanvaard en veelzijdig, bestaan er ook veel verschillende soorten melkproducten. Ontdek onze minigids om meer te weten te komen.

 


[1] Hoge Gezondheidsraad, Voedingsaanbevelingen voor de Belgische volwassen bevolking met een focus op voedingsmiddelen, 2019