Probiotica in voeding

Samenvatting
Probiotica genieten almaar meer belangstelling in wetenschappelijke kringen, met tal van wetenschappelijke onderzoeken als resultaat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschrijft probiotica als "Levende micro-organismen, die wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer." Meer hierover lees je in ons artikel.

Melkzuurbacteriën als voorbeeld

Vooral de functie van micro-organismen is bepalend. Dat is onder meer het geval bij melkzuurbacteriën, die worden ingezet voor de productie van yoghurt.

Bepaalde bacteriën worden tijdens het fermentatieproces toegevoegd om de yoghurt een specifieke smaak en textuur te geven. Die worden fermenten genoemd en maken het mogelijk om verschillende producten te creëren. In bepaalde gevallen hebben deze fermenten een heilzame invloed op de gezondheid. In dat geval spreken we van probiotica.

Bepaalde bacteriën dragen namelijk bij tot een betere vertering van lactose bij personen die daar moeite mee hebben. Die bacteriën splitsen de lactose op in twee enkelvoudige koolhydraten: galactose en glucose.

 

Yoghurt als bron van probiotica

Bepaalde gefermenteerde producten kunnen probiotica bevatten, maar niet allemaal. Producten die na fermentatie een transformatieproces ondergaan (zoals pasteurisatie), bevatten immers geen levende micro-organismen meer.

Andere gefermenteerde voedingswaren, zoals yoghurt, bevatten wel nog levende bacteriën, die levend de dikke darm bereiken. Daar bevindt zich de overgrote meerderheid van de micro-organismen die samen het darmmicrobioom vormen. Een aantal van die bacteriën heeft overigens een heilzame invloed op het lichaam. Yoghurt is met andere woorden een natuurlijke en eenvoudige bron van probiotica. Het bevat daarnaast nog andere voedingsstoffen, zoals hoogwaardige eiwitten, vitamines en mineralen, zoals calcium.

 

Raadpleeg onze infografiek voor een visuele voorstelling van al deze elementen, en download een gratis digitale versie ervan via de link rechts.