Yoghurtconsumptie verantwoordelijk voor hogere inname van voedingsstoffen, betere eetgewoontes en verbeterde metabole profielen bij kinderen

Samenvatting
Uit onderzoek zou blijken dat kinderen, die regelmatig yoghurt eten, een gezonder dieet en een beter metabool profiel hebben dan kinderen die geen yoghurt eten.

onderzoekers kunnen kinderen veel meer belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, jodium en vitamine B2 innemen als yoghurt in hun dieet zou worden opgenomen.

De consumptie van yoghurt werd eerder al in verband gebracht met hogere innames van voedingsstoffen en verbeterde voedselkwaliteit en metabole profielen bij volwassenen. Weinig studies echter hebben dat verband onderzocht bij kinderen.

Dit onderzoek analyseerde de gegevens van 1.687 kinderen uit twee leeftijdsgroepen (4-10 jaar en 11-18 jaar), verzameld in de National Diet and Nutrition Survey van het Verenigd Koninkrijk. Door middel van een voedingsdagboek gedurende 4 opéénvolgende dagen werd de yoghurtconsumptie van de kinderen onderzocht. De kwaliteit van hun voeding werd gemeten op basis van de Healthy Eating Index (HEI) 2010. Om hun metabool profiel te meten werden tevens verschillende variabelen gebruikt.

Yoghurt lijkt populairder te zijn voor jonge kinderen dan voor tieners

Uit de resultaten blijkt dat jonge kinderen vaker yoghurt eten dan tieners. Volgens het 4-daagse voedingsdagboek stond yoghurt op het menu bij 62% van de 4- tot 10-jarigen en 31% van de 11- tot 18-jarigen. De kinderen werden opgedeeld in groepen, op basis van de hoeveelheid yoghurt die ze aten. Kinderen die geen yoghurt aten tijdens de 4 dagen werden gedefinieerd als niet-gebruikers.

Verband tussen yoghurtconsumptie en betere en adequatere inname van voedingsstoffen

Kinderen die het meeste yoghurt eten (98 g per dag bij de 4-10-jarigen en 105 g per dag bij de 11-18-jarigen), nemen meer voedingsstoffen in, met name calcium, jodium en vitamine B2 dan kinderen die geen yoghurt eten.

Vergeleken met de niet-gebruikers, hebben minder veelgebruikers een dieet dat niet voldoet aan de aanbevolen lagere innames van verschillende voedingsstoffen zoals vitamine B2, calcium, jodium en kalium. De niet-gebruikers hebben ook meer vitamine A-, zink-, vitamine B12- en vitamine C-tekorten dan de veelgebruikers.

Omdat yoghurt verschillende van deze voedingsstoffen bevat, is het waarschijnlijk dat een grotere consumptie van yoghurt bijgedragen heeft aan de verbeterde en adequatere inname van voedingsstoffen, aldus de auteurs. Deze bevindingen kunnen ook te wijten zijn aan het feit dat deze kinderen algemeen een gezonder dieet hebben dan de niet-gebruikers, zo blijkt uit de HEI 2010-scores.

Verband tussen yoghurtconsumptie en gezondere voedingskwaliteit

Uit de studie blijkt ook dat kinderen van 4-10 jaar die veel yoghurt consumeren, ook minder vet, minder verwerkt vlees, minder gebak, minder taartjes, meer vis, meer beschuiten en meer vezelrijke ontbijtgranen eten dan de niet-gebruikers. Bij de oudere leeftijdsgroep staat er bij de veelgebruikers minder verwerkt vlees en wit brood op het menu dan bij de niet-gebruikers, en meer vezelrijk brood en ontbijtgranen, vis, fruit en groente.

Verband tussen yoghurtconsumptie en verbeterd metabool profiel

Bij de kinderen van 4-10 jaar die de meeste yoghurt eten, is de bloeddruk lager dan bij de niet-gebruikers van dezelfde leeftijd. De oudere kinderen die veel yoghurt eten, hebben een lagere HbA1c-concentratie (geglyceerd hemoglobine A1c, een indicatie van de bloedsuikerspiegel van de voorbije 2-3 maanden) dan de niet-gebruikers. Bovendien hebben ze een kleinere heupomtrek dan de niet-gebruikers. Dit bevestigt eerder onderzoek waaruit bleek dat yoghurtconsumptie in verband wordt gebracht met lagere nuchtere insulineconcentraties.

Conclusie

Hoewel kinderen die de meeste yoghurt eten een hogere energie-inname en suikerinname hebben, verschilde hun gewicht of BMI niet van dat van de niet-gebruikers. De onderzoekers konden de fysieke activiteit van de kinderen evenwel niet in de studie opnemen.

Volgens de onderzoekers is verdere research naar de effecten van yoghurtconsumptie op de cardiometabole gezondheid noodzakelijk.