Franse studie over toevoegen van suiker aan yoghurt

Samenvatting
​Franse studie toont aan dat consumenten thuis zelf meer suiker toevoegen aan natuuryoghurt dan dat er alreeds in gezoete commerciële yoghurt zit.

Een Franse studie onderzocht de hoeveelheid suiker, in de vorm van gewone tafelsuiker, honing of confituur, die Franse consumenten zelf toevoegen aan hun natuuryoghurt. De studie omvat 199 volwassenen die regelmatig natuuryoghurt consumeren en deze zelf zoeten. De deelnemers consumeerden een maaltijd en kregen hierna een natuuryoghurt (125g), waaraan ze zelf hun zoetstof naar keuze mochten toevoegen. De hoeveelheid suiker, honing of confituur die werd toegevoegd, werd gemeten en omgezet naar hoeveelheden sucrose. Uit de studie bleek dat de deelnemers gemiddeld 13,6 g suiker toevoegden aan hun yoghurt en dit is aanzienlijk meer dan de 10,2g suiker die in commercieel gezoete yoghurt wordt toegevoegd. Over het algemeen werd er meer suiker gebruikt, indien het in de vorm van confituur werd toegevoegd. Verder hadden leeftijd, BMI en socio-professionele status een significante invloed op de hoeveelheid toegevoegde suiker. Dus als een natuur yoghurt wordt aanbevolen is het van belang de consument bewust te maken van de hoeveelheid toegevoegde suiker en deze eventueel te specifiëren.

Voor meer informatie: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26826527

En in België?

Een gelijkaardige studie als de Franse studie omtrent het zelf toevoegen van suiker aan natuuryoghurt werd nog niet uitgevoerd in België. Toch hebben we informaties over de voedingsgewoonten van de Belgen, en meer specifiek rond de consumptie van yoghurt, uit de voedselconsumptiepeiling van 2004. Hieruit blijkt dat melkproducten voor 6,49% bijdragen aan de totale koolhydraatinname, hiertoe behoren zowel suikers als meervoudige koolhydraten. De specifieke bijdrage voor yoghurt bedraagt 1.79%. Dit is dus maar een klein aandeel. Specifieke cijfers omtrent de hoeveelheid suiker die Belgen zelf toevoegen aan hun natuuryoghurt zijn nog niet gekend.

Conclusie

  • Een gelijkaardige studie als de Franse studie omtrent het zelf toevoegen van suiker aan natuuryoghurt werd nog niet uitgevoerd in België
  • melkproducten voor 6,49% bijdragen aan de totale koolhydraatinname, hiertoe behoren zowel suikers als meervoudige koolhydraten
  • de specifieke bijdrage voor yoghurt bedraagt 1.79%
  • specifieke cijfers omtrent de hoeveelheid suiker die Belgen zelf toevoegen aan hun natuuryoghurt zijn nog niet gekend