​De waarheid over het wetenschappelijke bewijs rond melkproducten en gezondheid

Samenvatting
​Melkproducten liggen regelmatig onder vuur, omdat ze het risico op bepaalde chronische ziekten zouden verhogen. Die geruchten zaaien twijfel bij de consument, die op zoek gaat naar plantaardige alternatieven. In deze review onderzochten T. Kongerslev Thorning (Universiteit van Kopenhagen) en haar collega's al het wetenschappelijke bewijs inzake melk, melkproducten en de menselijke gezondheid. Hun conclusies bevestigen dat melkproducten passen binnen een evenwichtig eetpatroon.

Minder gewichtstoename op termijn

Cardiovasculaire aandoeningen, kanker en diabetes type 2 behoren tot de belangrijkste oorzaken voor het verlies van ziektevrije jaren in tal van landen. Ook het stijgende aantal obesitasgevallen zorgt ervoor dat het risico op deze chronische ziekten toeneemt. Het is dan ook cruciaal dat we beter gaan begrijpen welke invloed voedingsmiddelen, zoals melk- en melkproducten, kunnen hebben op deze bijzonder alarmerende context. Deze review is voornamelijk gebaseerd op meta-analyses van observatiestudies en gerandomiseerde gecontroleerde studies. Uit de resultaten blijkt hoofdzakelijk dat melk en melkproducten bij kinderen geassocieerd zijn met een lager risico op obesitas. Ook in het geval van obesitas bij volwassenen zijn de resultaten gunstig. Wie een dieet volgt met zuivel, vertoont een verbetering van de lichaamssamenstelling en verliest meer gewicht.

Meer voordelen dan risico's

Uit de studie blijkt ook dat het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten (voornamelijk beroertes) daalt, indien er regelmatig melk en andere melkproducten worden geconsumeerd. Er kon geen significante associatie worden vastgesteld met het risico op botfracturen, maar uit de resultaten bleek wel dat de melk- en zuivelinname een gunstig effect had op de botmineraaldichtheid. Zuivel is bovendien geassocieerd met een verminderd risico op bepaalde subtypes van kanker (dikkedarmkanker, blaaskanker, maag- en borstkanker) en heeft geen nadelige gevolgen voor de incidentie van prostaatkanker. De auteurs concluderen dat de positieve effecten van melk en melkproducten op de gezondheid zwaarder doorwegen dan de negatieve. Om een meer diepgaande conclusie te formuleren over de gezondheidsvoordelen van melkproducten, zijn echter meer studies nodig. Een reden te meer om melkproducten op het menu te zetten!

Meer informatie over het origineel artikel.