Danone Logo

De behoeften kunnen verschillen van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de leeftijd, het geslacht, de inspanningen, het vetpercentage en de omgeving. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA deed aanbevelingen rond de consumptie (1) van water uit verschillende bronnen (+/- 80 % in de vorm van dranken, de rest uit voeding) voor de verschillende leeftijdscategorieën: 

Uit een onderzoek dat door de Ecole de Santé Publique van de ULB en de Club Européen des Diététiciens de l'Enfance (CEDE) in 2014 werd uitgebracht, bleek dat erg weinig kinderen in België de aanbevolen hoeveelheid bereiken. Slechts 9,5 % van de schoolgaande kinderen drinkt voldoende. 56 % van hen drinkt slechts twee keer per dag water, en 7,7 % drinkt zelfs helemaal geen water (2). Overigens drinkt 27,1 % van de kinderen elke dag vruchtensap en kiest 34,1 % voor suikerhoudende dranken. Toch zijn de gezondheidsinstanties het erover eens: (3) water is de enige drank die kan worden aanbevolen! Het bevat geen calorieën, geen suiker en geen additieven. Water is de gezondste keuze.

De vraag om de consumptie van water bij leerlingen te promoten, is dus zeker niet ongegrond. De onderzoekers zijn alvast vragende partij voor campagnes bij ouders en in scholen zelf. Ouders kunnen thuis een gepast nutritioneel kader scheppen door de juiste voeding te kopen. Scholen kunnen er dan weer voor zorgen dat de kinderen uitsluitend toegang krijgen tot evenwichtige voeding. Ze kunnen bovendien gezonde keuzes promoten bij hun leerlingen en hen te allen tijde toegang bieden tot water, door bijvoorbeeld drinkfonteinen te plaatsen of hen toe te laten een fles water mee te nemen in de klas. 

Tegen die achtergrond bracht Evian® in augustus 2017 flessen op de markt die speciaal werden ontworpen voor kinderen, versierd met verschillende ©Disney-figuren. 

Niet-commerciële informatie bestemd voor gezondheidsprofessionals en zonder de promotie van een product als doel. Niet bestemd voor consumenten of het grote publiek.

Referenties:(1) Scientific Opinion on Dietary Reference Values for water (Wetenschappelijke mening over referentiewaarden voor de waterinname), EFSA Journal 2010; 8(3): 1459
(2) C Senterre , M Dramaix & I Thiebaut (2014) Fluid intake survey among schoolchildren in Belgium (Onderzoek naar de vochtinname bij Belgische schoolkinderen). BMC Public Health 14, 651.
(3) https://www.health.belgium.be/nl/zoeken?keyword=nvgp

 

 


Loading